D. K. Munro, Ankara, 1972
1969-1972 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Fakültesinde konuk öğretim üyesi olarak görev yapan, Türkiye’de endüstriyel tasarım alanına yönelik ilk dersi açan, yine Türkiye’de alanımıza özel ilk sergiyi gerçekleştiren Amerikalı endüstriyel tasarımcı David K. Munro, kısa süren bir rahatsızlığın ardından geçtiğimiz Kasım ayında 92 yaşında yaşama veda etti.
David Kirby Munro, 1927 yılında Amerikalı bir anne babanın çocuğu olarak Paris’te doğdu. Çocukluğu Fransa’da ve İngiltere’de geçti. 1939 yılında İkinci Dünya Savaşının başlaması üzerine ailesiyle ABD’ye döndü. 1945 yılında askere alınan Munro, Amerikan Deniz Kuvvetlerinde, Çin, Japonya ve Güneydoğu Asya’da faaliyet gösteren 7. filoda dört yıl görev yaptı. Askerlik dönüşü, Philadelphia Museum School of Art’ta endüstriyel tasarım okudu; 1954 yılında üstün başarıyla eğitimini tamamladı. Munro, New York’ta endüstriyel tasarımın öncülerinden Henry Dreyfus’la, Detroit’te Harley Earl’le, Akron’da Smith Scherr & McDermett firmasıyla çalıştı.
Munro, 1957-1972 yılları arasında, Soğuk Savaşın öncesinde ve en zorlu yıllarında, Amerikan hükümetinin çeperdeki ülkeler için geliştirdiği teknik yardım ve eğitim programları kapsamında Güney Kore, Tayland, Güney Amerika (Kolombiya, Peru, Ekvator, Bolivya) ve Batı Afrika’da (Senegal, Nijerya, Fildişi Sahili, Gabon, Dahomey) yerel tasarım becerilerinin geliştirilmesine yönelik projelerde görev aldı. Türkiye, Munro’nun uluslararası kariyerinde görev yaptığı son ülkeydi. ODTÜ Mimarlık Fakültesine endüstriyel tasarım alanında bir yüksek lisans programı açmak üzere gelen Munro, bu alanda belirgin bir farkındalık yaratarak genç kuşakları ve endüstrideki karar alıcıları etkiledi; ODTÜ’de görev yaptığı dönemde Fakültemizin öğretim üyelerinden Serim Denel’le ve bölümümüzün kurucularından Mehmet Asatekin ve Güner Mutaf’la (1947-2014) birlikte birçok etkinlik ve yayın gerçekleştirdi. 1972 yılında Türkiye’den ayrılan Munro, üniversitemizin davetiyle 32 yıl aradan sonra 2004 yılında ODTÜ’yü tekrar ziyaret etmişti.
David K. Munro’yu sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz; Ankara’da yaşadığı çatı katına toprak taşıyarak oluşturduğu muhteşem bahçesini, mütevazı ve nüktedan kişiliğini, gerek Türkiye’de bulunduğu dönemde gerekse daha sonraki yıllarda yaptığı katkıları ve verdiği olağanüstü desteği hep hatırlayacağız.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü çalışanları